Per parlar de què viuen a la regió d’Escòcia, primer de tot hem d'estudiar quines són les activitats econòmiques que s'hi duen a terme, tant a la província d'Aberdeen, Glasgow com a Edimburg.
Aberdeen: és un d’alguns dels pobles que es dedicaren a l’explotació de petroli durant els anys 80 quan es va començar l’explotació petrolera al mar del Nord des de la costa est d’Escòcia.
Plataforma Gannet Alpha, ubicada a 180 quilòmetres a l'Est d'Aberdeen |
Glasgow: fins a l’actualitat hi ha estat present l’activitat econòmica concentrada en la indústria pesada de l’acer i la construcció naval, la qual s'està transformant en un centre de noves tecnologies.
Vista panoràmica de la ciutat de Glasgow |
Edimburg: capital administrativa i cultural. S'hi reuneix el Parlament i té una gran vida cultural, com el Festival Internacional de cinema, música, dansa i teatre.
Pel que fa a l’economia...
En sentit figurat es pot dir que Escòcia s’ha beneficiat de l’impuls d’Anglaterra, un país molt més gran i econòmicament potent.
La revolució industrial va arribar a la regió d’Escòcia després d’haver nascut un arrelat al bord d’Anglaterra. Els telers de la ciutat de Paisley, propera a Glasgow, van començar a produir roba per a l’exportació a tot el món, i en particular als països colonitzats a mans de l’imperi britànic. Les colònies a les que ens referim en aquest apunt són les que estan situades a les conques fluvials del país. S’hi va instal·lar una cultura de producció industrial, igual que a la conca del riu Llobregat a Catalunya. Així, es podria establir un paral·lelisme pel que fa a la nostra terra, Catalunya, amb la regió d'Escòcia. Els sistemes colonials es construïen a la vora dels rius per facilitar, d'aquesta manera, l’abastiment d’aigua a tots els habitants. A més, era una de les principals fonts d’energia.
Glasgow també va instal·lar a les seves costes grans navilieres que van construir vaixells transatlàntics com ara el "QUEEN MARY".
En aquesta imatge es pot apreciar el vaixell "Queen Mary" |
La segona revolució, que rep el nom de societat de la informació i que actualment estem vivint, ha exigit un esforç d’adaptació per part de les regions industrialitzades tant a Escòcia com a Catalunya. Aquest seria un fet que també ens relaciona amb la terra d’Escòcia.
En un primer canvi, Escòcia ha pogut atreure gegants com IBM o Compaq, que han instal·lat les seves seus europees. S’hi fabriquen ordinadors d’aquestes companyies per a l’exportació.